Yargılama hukuku, hukuk davalarının mahkemelerde nasıl yürütüleceğini, dava süreçlerini ve uygulanacak usul ve esasları belirleyen hukuk dalıdır. Yargılama hukukunun diğer adı muhakeme hukukudur ve kendi içerisinde 3 alt dala ayrılmaktadır.
Adli yargı kolundaki özel hukuk alanındaki uyuşmazlıklarda hukuk mahkemelerinin yargılama aşamasındaki uyacağı kurallara ilişkin hukuk dalıdır. Medeni usul hukuku olarak da adlandırılmaktadır.
Adli yargı kolundaki ceza hukuku alanındaki uyuşmazlıklarda, ceza mahkemelerinin yargılama aşamasındaki uyacağı kurallara ilişkin hukuk dalıdır.Suç işleyen kişilerin soruşturmasının, kovuşturmasının ve kısmen de olsa infazının ne suretle gerçekleştirileceğine ilişkin hukuk dalıdır.Kaynağını en temelde Ceza Muhakemesi Kanunu oluşturmakla birlikte, Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazına İlişkin Kanun ve Çocuk Koruma Kanunu da kaynak teşkil etmektedir.
İdari Yargılama Hukuku, idari işlemlere ve bu işlemlerden kaynaklanan uyuşmazlıklara ilişkin yargılama sürecini düzenleyen hukuk dalıdır.İdari yargılama hukuku, idarenin kamu hizmetlerini yürütürken vatandaşlarla olan ilişkilerini düzenlerken, idarenin keyfi ve haksız uygulamalarına karşı bireyleri korur.